SKRIV EN BOK OM DET

Hvordan starte å skrive en bok?

 

 

Hvordan starte å skrive en bok?
Episode 9
24:10
 
Apple Podcast
Spotify

Mange som drømmer om å skrive bok starter med nettopp det: å skrive bok. Og det er jo helt naturlig å tenke at man skal starte med å skrive. Men det er noe annet du bør gjøre først. Og det får du vite mer om her.

Jeg har jobbet i mange ulike forlag, både små og store, og nå driver jeg mitt eget forlag, Nor. Og en del av jobben er å lete etter damer som gjør spennende ting, og som jeg har lyst til å jobbe sammen med. Mange av forfatterne har ikke skrevet bøker før, og da er det spesielt viktig at vi får en god start sånn at bokskriveprosessen blir så bra som mulig. Da er fundamentet, selve grunnlaget for bokprosjektet, spesielt viktig. Og nå skal jeg dele med deg hva som er det aller viktigste å få på plass før du begynner å skrive. 

Siden denne podcasten handler om sakprosabøker, altså bøker om kunnskap, interesser, erfaringer, så funker denne metoden best på den type bøker. Hvis du skal skrive en roman, er det andre ting som gjelder. 

 

Ikke gjør denne feilen

Å bare begynne å skrive er en klassisk nybegynnerfeil, selv om det som nevnt tidligere virker som det mest logiske. Men hvis du bare skriver og skriver, kan du fort ende opp med et veldig kaotisk dokument. Med masse løse tekster, kanskje i forskjellige fonter og størrelser, som du har limt inn fra andre steder, sammen med linker og diverse annet du vil ha med. 

Jeg har gjort dette selv, og det er utrolig slitsomt å skulle rydde opp etterpå. Det er unødvendig mye arbeid, og det verste som kan skje er at du får skrivesperre fordi du er så overveldet. Du sitter bare å leser på nytt og på nytt de setningene du allerede har skrevet. I verste fall ender det med at du bare gir opp og legger hele prosjektet vekk. Jeg vil ikke at det skal skje med deg, så jeg har en løsning; nemlig å ha et ryddig utgangspunkt før du begynner å skrive. 

 

Lag et stødig rammeverk

Den overordnede gangen i et bokprosjekt kan deles i fire: planlegge, skrive, redigere og publisere. Her skal jeg snakke om planleggingsfasen, og gi deg gode tips til hvordan du kan planlegge bedre. Det er alltid veldig lurt å ha en plan før man begynner å jobbe, et slags rammeverk du skal lage til boken din. 

Det blir litt som å bygge et hus: Du starter med et rammeverk, et slags skjelett, som du kan feste veggene til. Sånn at det blir stødig og solid og akkurat sånn som du vil ha det. Det samme gjelder også med bok, og målet med denne planleggingsfasen er å ende opp med en innholdsfortegnelse.

Denne innholdsfortegnelsen, eller strukturen, som jeg liker å kalle den, kan endre seg underveis. Du kan justere den mens du er i skrivefasen, men du bør ha en relativt bra struktur før du trer inn i selve skriveboblen. Og hvis du allerede har begynt å skrive, og har mye tekst fra før, så er ikke det noe problem. Da lar du det bare ligge, og så kan du putte det inn i manuset  senere. Men først må du gjøre denne prosessen som jeg anbefaler. Og for å gjøre dette så ryddig som mulig har jeg delt det opp i 5 enkle steg.


Steg 1: Idémyldring

La oss si at du har en idé fra før, eller et tema du har lyst til å skrive om. Da må du først gjøre en idémyldring. Her skriver du ut alle tanker og ideer du har om boken din og det du vil skrive om. Du kan skrive det i stikkord, lage tankekart eller tegne skisser og modeller. På dette stadiet er det om å gjøre å bare få ut mest mulig ideer.

 

Steg 2: Sjekk utvalget

Når du har fått ut alle tanker om innholdet ut av hodet, er det klart for neste steg. Nå skal du besøke bokhandlere, enten fysisk eller på nett, og sjekke utvalget av bøker som finnes innen ditt tema. Dette for samle inspirasjon og kanskje enda flere ideer til din egen bok. 

Bare vær obs på dette: når du går for å se etter inspirasjon til din egen bok, så er det en sjanse for at du kommer til å kjenne på vonde følelser rundt at mange andre har gitt ut bok om ditt tema. Men  det betyr IKKE at du ikke skal skrive bok om det temaet selv. Tvert imot betyr det bare at det finnes et marked for det du vil skrive om. Folk er interessert i dette temaet, det er derfor det finnes bøker om det fra før. Og da er din jobb å finne en ny vinkling, eller et slags nytt konsept innen det temaet. 

Når du har sett gjennom hva som finnes der ute og har fått en oversikt over hva som allerede er blitt skrevet, er det lettere å gjøre din bok superbra og annerledes enn det som allerede finnes. Hvis du skulle bli demotivert når du ser andre bra bøker med samme tema som deg, så husk at disse forfatterne også begynte et sted. De startet med ett ord, og senere har de fått profesjonell hjelp på veien. Og det skal du også få. 

Kan hende føler du også et snev av misunnelse, og ser på dem som konkurrenter. Ikke gjør det. Se heller på dem som potensielle samarbeidspartnere. Dere er jo alle her for å spre kunnskap og inspirasjon, glede og motivasjon. Jobb heller sammen for å spre budskapet.

Hvis du ser at det ikke finnes noe innen ditt tema, så er jo det også helt supert. Da kan du være den som presenterer et helt nytt konsept.

Steg 3: Påfyll av nye ideer 

Dette steget er veldig kort og greit. Når du har vært ute og fått inspirasjon, går du tilbake til notatene dine igjen og fyller på med alle nye tanker og ideer du har fått. 

 

Steg 4: Finn budskapet ditt

Nå skal du begynne å lete etter budskapet ditt, eller den røde tråden, i boken din. Hva er det du har lyst til å å si til leseren? Hva er det egentlig boken handler om? Det er dette som er budskapet ditt. Det som ligger under overflaten. Dette gjelder enten du skal skrive bok om trening, skilsmisse, eller strikking. Hvorfor vil du dele dette her, og hva tenker du at andre kan lære av å lese boken? 

La oss si at du skal skrive om noe utfordrende som har skjedd deg. Kanskje mistet du jobben, og som følge av det mistet du også selvtilliten. Da kan budskapet være hvordan du fant tilbake til deg selv og fant styrke til å gå ut å skaffe deg en ny jobb. Altså at du har noe leserne kan lære. Din metode, eller dine innsikter, det er det du skal begynne å se etter. Finn det som er kjernen i hvorfor du har lyst til  å dele det du skal skrive om rett og slett.

 

Steg 5: Lag en struktur

Når du vet sånn cirka hva du skal si, er det på tide å finne ut hvilken rekkefølge du bør ha på kapitlene. Det du må tenke på da er at leseren skal forstå budskapet ditt, og at de også skal lære noe. Så når du har gjort unna idemyldringen, sett etter budskapet ditt og lagd en rekkefølge på kapitlene har du en kladd til en disposisjon. Altså en struktur. Da har du kommet veldig langt, og det er supergøy!

Det var altså stegene for hvordan du starter med å skrive en bra bok. Og når du har strukturen klar, er det bare å begynne å fylle den ut til en kladd av et manus. Selvfølgelig kan strukturen endre seg underveis, og i hvert fall manuset, men nå har du et kjempegodt utgangspunkt for videre jobbing. 

 

Et par bonustips

1 Med det samme vi er i gang, har jeg også lyst til å gi deg et par ekstra skrivetips. Det ene er at du bør ha en plan for når og hvor og hvor mye du skal skrive, og prioriterer den. Husk at du skal skrive mer enn du tar inn. Det vil si at i stedet for å sitte lese gjennom det du har skrevet før igjen og igjen, så skal du produsere noe nytt. Her gjelder progresjon fremfor perfeksjon, altså skal du skrive mer enn du leser.

2 Mitt andre skrivetips er å sette en grense for research. Når du skal gå til kilder og lete etter inspirasjon og andre ting, og bare sitter og tar inn alt du lærer, er det fort gjort å bli demotivert og tenke at alle kan så mye mer. Lag derfor en plan for når du skal gå til kildene, hva du skal lære, og hvor lang tid du skal bruke der. Dette med kilder og kildebruk er i grunnen veldig omfattende, så det har vi faktisk en hel leksjon om inne i Forfatterprogrammet.

 

Stol på prosessen

Og husk at du behøver ikke være god til å skrive første gang du gjør det. Vær tålmodig med deg selv. Bare det at du har lyst til å dele noe du har lært, eller noe du kan i en bok er jo helt fantastisk. 

Ikke glem at dette er en prosess, og i starten kan det føles vanskelig. Det er ikke lett å gjøre noe du aldri har gjort før. Til og med de som har skrevet mye før, kan fortsatt synes det er kjempevanskelig å skrive en bok, så her er du langt ifra alene. Men jo mer du skriver, dess bedre blir du. Det aller viktigste er uansett at du skal lage godt innhold til boken. Ditt hovedfokus skal  være på god planlegging og på å formidle godt innhold. 

 

Gå inn i episoden på 21.38 for tips til hvordan du holder motivasjonen oppe.



Du er ikke alene

Husk at det er mulig å få hjelp til å skrive boken din, du behøver ikke å få til alt dette alene. Har du lyst til å snakke med meg, så er Forfatterprogrammet stedet å gjøre det. Der inne hjelper jeg forfattere med å få oppfylt bokdrømmen sin hver dag. 

Det er der jeg jobber med forfattere personlig, hvor jeg coacher, og hvor du kan spørre meg om alt du lurer på. Men det viktigste suksesskriteriet er at du skal bestemme deg for å skrive boken ferdig. Mange av de forfatterne jeg har jobbet med som har fått ut bok, sier at det som faktisk var den hemmelige nøkkelen til å få det til, var at de bare bestemte seg for at denne boken SKAL ut! De bestemte seg for å ta stegene, og gjøre det som måtte gjøres for å få det til. 

Selv om du kanskje kommer til å få lyst til å gi opp noen dager – ikke gjør det. Fordi dette er et prosjekt som kommer til å gi deg verdens beste følelse av mestring og glede for resten av livet. Jeg snakker av erfaring, både for min egen del og de jeg har jobbet med. Den mestringsfølelsen, den selvtilliten og gleden over å få lov til å bidra med noe ut i verden er så digg. Og jeg unner deg den følelsen. 

 

Jeg pleier å si at hvis du har en drøm om å skrive bok så er det meningen at du skal gjøre det. Så gå og kos deg med boken din, jeg heier masse på deg. Lykke til!



Her kan du få mer hjelp

tinaholt.no/bokinspirasjon finner du en gratis pdf med flere inspirerende tips for hvordan du starter. Der kan du gå inn og laste den ned, og få inspirasjon til å begynne å skrive bok.

 

Og sjekk gjerne ut @forfatterprogrammet på Instagram. Der ligger det spennende innhold til deg som har lyst til å skrive en bra sakprosabok. 

 

Jeg har også en episode som handler om å skrive på uinspirerte dager som du kan høre på når det gjelder selve skrivingen: Episode 7 Skrivemodus for uinspirerte dager

Ikke gå glipp av episoder

Få varsel på mail hver gang en ny episode kommer ut✨

Sjekk ut de nyeste episodene!

✨Få en gratis guide med 3 skrivenøkler på mail✨

✨Få en gratis guide med 3 skrivenøkler på mail✨