5 grunner til at du ikke skriver bok – selv om du vil!

Du vil kanskje skrive bok fordi:

- Du har noe å fortelle – du har opplevd noe som har endret deg

- Du vil inspirere andre ved å dele alt du vet om en interesse du har

- Du vil skrive om noe fagrelatert, noe som kan imponere kollegaene dine

- Du vil bli intervjuet på God morgen Norge og i magasiner

- Du vil reise rundt og holde foredrag og bo på fine hoteller

 -Du vil vise hva du kan, og at du har det som skal til for å skrive en bok

- Du vil bli forfatter


Men du skriver ikke boken fordi:

- Du vet ikke hvordan du skal skrive en bok, eller få den utgitt

- Du blir flau av tanken på at noen skal lese den

- Du har begynt, men du står fast, og du har ikke tid

- Du vil ikke skrive en hel bok, hvis det viser seg at ingen forlag vil utgi den

- Du legger drømmene dine til side fordi andre trenger deg

Kjenner du deg igjen?

 


Jeg drømte om å skrive bok i syv år før jeg faktisk gjorde det. Og når den boken endelig var skrevet, så endret livet mitt seg totalt! Boken ble utgitt på både Norges og Sveriges største forlag, og at jeg ble intervjuet overalt, OG at jeg kunne slutte i fast jobb, og heller starte mitt eget firma.

Men noen dager så klarte jeg ikke å glede meg over alt som skjedde, av en eller annen grunn så gikk jeg rundt å angret på at jeg ikke hadde skrevet boken tidligere. Alle de fantastiske tingene som skjedde kunne skjedd før. Hvorfor turte jeg ikke å skrive boken da jeg fikk ideen til den?

Uansett, jeg håper ikke du venter like lenge som meg, så jeg vil dele noe av det jeg har lært av prosessen min.

Kanskje det kan hjelpe deg med å skrive din bok NÅ, sånn at du kan oppleve alle de kule tingene som skjer fra det øyeblikket du holder din egen bok i hendene for første gang. Det er magisk, det er så stort, og det kan være starten på et nytt og mer spennende liv, med forfatterarrangementer, nye venner og nye jobbmuligheter. Det er så stort å bli forfatter! Og en bok er ikke bare en bok, det kan være et livsverk, noe du virkelig blir husket for.

Og ikke minst – når du har fått utgitt en bok, så vet du at du kan nå drømmene dine. Du har det som skal til!

Så hvordan skal DU bli den nye forfatterstjernen?

Hvis du kjenner deg igjen i alle de “gode” unnskyldningene for ikke å skrive bok, så må du endre tankene dine. Du må se løsninger. Du må fokusere på det du faktisk kan få til. Du må glede deg til å stå med din egen bok i hendene. Du må se for deg at dette blir starten på noe stort, noe du ønsker deg.Men det aller viktigste du gjør er jo faktisk å skrive boken. Så her er mine beste tips for å vinne over unnskyldningene:

Unnskyldning: Jeg har så lyst til å fortelle om ting jeg har lært og opplevd, men jeg tør ikke. Tenk om folk synes jeg er rar, eller at ingen kjøper boken.
Løsning: Er det bedre å gå et helt liv å lure på hva som kunne skjedd hvis du skrev den boken du hadde lyst til å dele med verden? Og hva andre tenker om deg, har ikke noe med deg å gjøre. Jeg var kjempenervøs for å utgi min første bok, som handlet om grønn livsstil, fordi jeg tenkte at alle kom til å si at jeg var blitt helt alternativ og merkelig. Men det eneste som skjedde var at jeg fikk masse mailer fra folk som elsket boken og som synes den var skikkelig inspirerende. Og det var tidenes opptur:) Så tenk heller at du skal dele fordi det er viktig at vi deler erfaringer med hverandre i bøker. Og hvis du er opptatt av noe, så er det garantert andre som er opptatt av akkurat det samme. Del det du vet!

Unnskyldning: Jeg har begynt å skrive på en bok men jeg står helt fast, og så har jeg egentlig ikke tid heller.
Løsning: Har du skrivesperre? Kjør et googlesøk så finner du tusenvis av råd mot skrivesperre. Har du ikke tid? Du må gjøre skrivingen til en prioritet. Bli bevisst på hva du bruker tiden din på, og kanskje du må kutte ned på serier og podcaster for en stund. Og be om barnevakt eller hjelp av naboer, familie og venner i en periode. Og aller viktigst: Lag en skriveplan. Sett deg ned med kalenderen din og book inn skrivetid-avtaler. Kanskje du kan skrive en time hver morgen eller hver kveld? Skriver du en side hver dag i et halvt år, så har du skrevet et manus.

Unnskyldning: Du legger drømmene dine til side fordi andre trenger deg.
Løsning: Det kan føles vanskelig å prioritere seg selv og sine egne drømmer når vanskelige ting skjer. Du føler kanskje at du må være tilgjengelig, at du må være sterk og støttende, og at det virker rart hvis du sier at du vil skrive bok midt i en vanskelig tid. Men ingen får det bedre av at du sliter deg ut og skyver vekk drømmer som kan løfte deg. Andre får det bedre hvis du har det bra. Og folk som er oppriktig glad i deg unner deg å følge drømmene dine. Og ikke anta at familien din eller partneren din ikke vil at du skal gjøre dine egne ting for din egen del. Snakk om hvor viktig det er for deg. Og igjen: Du må prioritere. Da kan du få til store ting til tross for at livet skjer.

Unnskyldning: Jeg vil ikke skrive en hel bok hvis det viser seg at igjen forlag vil utgi boken … og hvordan fungerer egentlig det med forlag?
Løsning: Du trenger ikke å skrive en hel bok før du sender inn bokideen din til forlag. Med mindre du skriver en roman. Men jeg anbefaler at du prøver deg på en sakprosabok hvor du skriver om det du kan, det du har opplevd og det du er interessert i, under eget navn.

Unnskyldning: Jeg vet nøyaktig hva jeg skal skrive om, men jeg aner ikke hvordan jeg skal gjøre det.
Løsning: Her er en gratis videotrening som viser deg nøyaktig hvordan du skal starte, sånn at du er i gang med å skrive boken din på 5 minutter.

Ok, så ingen flere unnskyldninger? Jeg unner deg fra hele mitt hjerte å få utgitt din egen bok! Å få kjenne på hvordan det føles å dele det du vet med andre, å få snakke om det i intervjuer, å få kalle deg forfatter, å imponere kollegaer og venner, og å gjøre deg selv stolt. Det er den beste følelsen ever!

 

Klem fra Tina
Forfatterrådgiver

Close

50% fullført